Montesori aktivnosti

Jasle

  • Aktivnosti otkrivanja

    “Kako stvari rade”, (nositi dete kroz sobu i pokazivati mu i objašnjavati rečima kako stvari rade (npr. uključivanje i isključivanje svetla)).

    “Igre pred ogledalom”, (ogledalo i marama - stati sa detetom ispred ogledala, pokriti ga maramom, pa otkriti, pokazivati mu delove njegovog tela i objašnjavati, izgovarati njegovo ime).

    “Pogodi u kojoj je ruci”, (odrasli drži mali predmet u jednoj od stisnutih pesnica i traži od deteta da pogodi u kojoj je ruci, pa aplaudira i raduje se svaki put kada dete pogodi u kojoj je ruci skriveni predmet).

    Igre prstima

    “Prstići u šumi”, (odrasli drži dete u krilu i lagano redo savija i ispravlja prste na detetovoj ruci uz stihove: “Ovaj ide u šumu (odrasli savija mali prst), ovaj nosi pušku (odrasli savija domali prst), ovaj jede krušku (odrasli savija srednji prst), ovaj kaže:”Daj meni” (odrasli savija kažiprst), ovaj kaže:”Ne dam tebi” (odrasli savija palac).

    “Igra porodice”, (“Ovaj prst je mama, ovaj prst je tata, ovaj prst je baka, ovaj prst je deka, ovaj prst je seka!)

    Igre na podu

    “Penjanje”, (obezbediti prostor i koristiti nameštaj ili sredstva koja imate kod kuće, a zatim dete pridržavati dok se penje i prelazi preko prepreke, dok se penje na nižu klupicu i silazi sa nje, provlači ispod stolice, kotrlja po ćebetu i sl.)

    “Stavi unutra i izvadi”, (pripremiti nekoliko kutija i raznih predmeta (lutke, autići, čarapice i sl.) a zatim naglašavati predloge: ”Staviću sve čarapice U kutiju. Sad ću sve čarapice izvaditi IZ kutije. Šta ćemo prvo da stavimo unutra? Šta ćemo sledeće da stavimo unutra? i sl.)

    “Dohvatiti”, (postaviti zanimljive igračke podalje od deteta i ohrabrivati ga da ih dohvati tako što će koristiti drugi predmet ili igračku).

  • “Igre loptom”, (dati detetu loptu, a zatim ga podsticati da je vrati tako što će je kotrljati ili baciti ili ga pustiti da ubacuje loptu u kutiju ili korpu).

    “Kuglanje”, (postaviti po podu nekoliko većih plastičnih čaša, dati detetu lopticu od sunjera npr. pa će imati zadatak da kotrljajući loptu obori čaše motivišući dete da pomogne u sakupljanju i ponovnom postavljanju kegli ili čaša).

    “Brojanje i sortiranje”, (pripremiti predmete različitih boja, oblika, veličina i teksture (kocke, loptice..) i kutije, pa deca uz vašu pomoć odvaja u kutije predmete po sličnosti i uz to ih broje).

    “Sparimo rukavice, obuću”, (pripremiti nekoliko pari rukavica ili patika i sl. pa dete treba da pronadje par).

    “Šta nedostaje?”, (staviti četiri predmeta na sto, a zatim kada dete to ne vidi, jedan predmet skloniti pa dete treba da pogodi šta nedostaje, te prema uspešnosti obavljenog zadatka povećavati broj predmeta).

    “Igraj sa mnom”, (pustiti muziku i igrajte praveći različite pokrete telom (mahanje rukama, njihanje telom, marširanje i sl. pa pokrete prilagođavajte ritmu).

    “Sledi me”, (pripremiti kolekciju predmeta različitih veličina, boja, oblika, tekstura i staviti u korpu, pa davati detetu zahteve kao što su: “ Stavi nešto plave boje pored sebe”, “Nadji nešto mekano i stavi iza sebe” i sl.

  • “Magične šolje”, (stavite na podlogu tri šolje okrenute naopačke, a ispod jedne sakrijte malo predmet , pa pomerajte šolje po podlozi a dete treba da pogodi ispod koje je šolje skriveni predmet).

    “Bogatstvo u tašni”, (napunite tašnu različitim predmetima (ključevi, naočare, novčanik i sl.), pa dete izvlači predmet iz tašne i demonstrira kako se ono upotrebljava).

    “Bacanje u vis”, (držite sa detetom krajeve većeg peškira,a na njega neki predmet pa bacajte predmet u vis podižući peškir i dalje ga držeći za krajeve, pa menjajte predmete).

    “Slagalice iz časopisa”, (pronadjite u časopisima i isecite fotografije na kojima su predstavljene omiljene dečije stvari (automobili, voće, povrće, životinje i sl.), zatim svaku isecite na dva do četiri krupna dela pa dete treba da spoji sliku u celinu).

    “Naša ukrasna kutija”, (pronadjite malo veću kartonsku kutiju, pa ukrašavajte sa detetom, bojite, lepite sličice i sl. pa se dogovorite šta ćete u njoj držati).

    “Voz”, (uz odgovarajuću muzičku pratnju koja moće biti i pljesak rukama, dete se kreće na različite naćine: brzo,sporo, na zadati znak čučnu, ustanu, provlače se kroz stolicu i sl.).

    “Polako, ovako”, (imitativna igra u kojoj odrasli izgovara stihove i istovremeno pokazuje pokrete koje i dete izvodi:” Polako, ovako njiše se trava; Polako, ovako dete spava; Polako, ovako dete se budi; Polako, ovako se kreću stari ljudi; Polako, ovako ptičice lete..)

    Izbor muzike za slušanje:

     J. Hajdn: “Andante kantabile” (Serenada)

    J. Hajdn: “Dečja simfonija” 

    F. Šubert: “Serenada” 

    V. A. Mocart: “Menuet” iz “Male noćne muzike”

    P . I. Čajkovski: “Godišnja doba” 

    K. Sen Sans: “Karneval životinja” 

    R. Korsakov: “Bumbarov let” ​

Vrtić

  • Aktivnost za razumevanje drugih: “Pomozi..”, (odrasla osoba glumi jedno od raspoloženja (ljut, srećan, tužan..), a dete navoditi da na što više načina postupa prema toj osobi u zavisnosti od emocije koju izražava, pa povesti razgovor o tome kooiko je važno postaviti se u položaj drugoga da bi shvatili kako mu je, te na taj način vežbamo decentraciju).

    Aktivnost za relativnost emocija: “Slagalica”, (pripremiti šeme četiri osnovne emocije (radost, ljutnja, strah, tuga), iseći na četiri dela pa dati detetu da složi, a potom tražiti da se dete izrazi kako se to lice oseća i po čemu znaju, te na taj način vežbamo izražavanje i prepoznajemo emocije kod drugih).

    Aktivnost za pojam o sebi: “To smo mi”, (podelite papir na onoliko delova koliko imate članova porodice,pa svako u svoj prostor može da nacrta, zalepi, otisne, prikači nešto što će ga predstavljati, pa svako može s vremena na vreme nešto da menja ako želi sa ciljem stvaranja “mi” identiteta).

    “Šta se promenilo?”, (dete napusti sobu, a stariji napravi nekoliko manjih promena u prostoru, pa nakon toga poziva dete da nabroji uočene promene sa ciljem posmatranja, otkrivanja i istraživanja).

    “Prepoznavanje pipanjam”, (za ovu aktivnost je potrebno da pripremite različite kamenčiće, perle, sitne plodove i sl. pa dati detetu da zatvorenim očima opipava predmete i postavljanjem pitanja dolazi do odgovora šta drži u ruci, sa ciljem podsticanja osetljivosti za dodir, manipulacija misaone aktivnosti i sticanja iskustva).

  • “Teniska radionica”, (napraviti rekete od štapića, okruglih kartonskih tanjirića a koristiti balon umesto lopte za mlađu decu, a za stariju bi zadatk bio da se dobacuju bez pomeranja sa određene tačke, sa ciljem razvijanja preciznosti gađanja i ravnotežu pokreta).

    “Plesna igraonica”, (igrajte sa detetom u paru, tako što će jedan izvoditi različite pokrete u ritmu muzike, a drugi ga imitirati kao u ogledalu, sa ciljem razvijanja orijentacije pokreta prema ritmu muzike i preciznosti pokreta).

    “Četvoronožna radionica”, (leđima prema zemlji, sa stopalima ispod guze i rukama ispod leđa se kao rak kreću po jednom delu prostora, pa se zatim vraća na tepih tj. “vodu”, sa ciljem razvijanja snage i orijentacije pokreta).

    “Linijska igraonica”, (po zadatoj liniji dete kotrlja loptu po prostoru i oko sebe, sa ciljem razvijanja spretnosti u guranju predmeta i snagu nogu).

    “Snagatorska igraonica”, (potiskujete se sa detetom stojeći jedan naspram drugog, jedno leđima okrenuto a dete vas gura rukama, oboje se gurate nogama ili dete vuče a vi se opirete, sa ciljem razvijanja opšte snage tela i osećaja ravnoteže u guranju ili vućenju).

  • “Crtanje slika”, (date detetu jednu sliku koju vi pre toga niste videli, pa je dete opisuje a vi crtate, te zatim menjate uloge sa ciljem slušanja u komunikaciji).

    “Igre tipa kviza da i ne”, (odrasli zamisli predmet, a dete pitanjima pokušava da otkrije o kom se predmetu radi, pa menjate uloge sa ciljem razvijanja logičkog mišljenja).

    “Pitanja suprotnog značenja”, (postavljate pitanja deci npr. “Šta je blizu, a šta daleko?”, “Šta je plitko, a šta daleko?” i sl. dok ne stignete do stvaralačkog dela kada dete postavlja pitanja).

    “Stvaranje priča”, (počnete da pričate priču, ali ne do kraja već ostavljate detetu da ono završi priču onako kako želi, sa ciljem omogućavanja praktikovanja govora na imaginativnom i stvaralačkom planu).

    “Izmišljanje neobičnih reči”, (naizmenično izmišljati reči koje ne postoje i davati im značenje sa ciljem aktiviranja dečijeg rečnika, bogaćenja i proširivanja).

  • “Dan-noć”, (pripremiti dva papira, a uz to mnoštvo sličica (sunce, pribor za higijenu, pribor za jelo, lopta, jastuk, pidžama, mesec isl.), pa dati detetu da klasifikuju i pridružuju odgovarajućem papiru tj. slici, sa ciljem izgrađivanja i formiranja pojmova vezanih za vreme).

    “Doba dana”, (sa istim slićicama iz prethodne aktivnosti uz pomeranja kazaljki na satu, zadatak za dete je da podiže odgovarajuću sliku u odnosu na vreme, aktivnost je za decu starijeg uzrasta).

    “Dani u nedelji”, (bacite detetu loptu u ruke i recite “ponedeljak”, zadatak za dete je da kaže koji je sledeći dan, za stariju decu da kažu koji dan prethodi, sa ciljem vremenske orijentacije).

    “Pronađi dva ista predmeta”, (u torbu staviti po dve lopte, dve kocke, dva automobila i sl.), pa je zadatak za dete da pronađe dve iste stvari, a za stariju decu da pronađu dva ista predmeta koja nisu jednaka po veličini npr. i sl., sa ciljem podsticanja koncentracije i distribucije pažnje).

    “Ovde je sve žuto, crveno, plavo..”, (primpremiti predmete različitih boja, pa je zadatak za dete da klasifikuje predmete po pripadnosti i tako formiraju skupove, dok starija deca mogu da uočavaju čega ima više,manje, za jedan više ili manje sa ciljem razvoja percepcije, koncentracije pažnje i misaonih procesa).

  • “Slikamo tačkicama”, (pustiti dete da slobodno tačkicama pravi šare po podlozi, bez teme, dok starija deca mogu po tim tačkicama nešto konkretno da nacrtaju , sa ciljem opuštanja i relaksacije).

    “Crtamo neobično”, (pustiti dete da crta levom rukom, levom i desnom istovremeno, sa više olovki, žmureći, desnom pa levom nogom, crta okrenut leđima crteću, celom šakom i sl., da mogu sami da otkrivaju i istražuju a sa ciljem sticanja samopouzdanja i sigurnosti u svoje likovne sposobnosti).

    “Menjamo crtež”, (svako uzme po jedan papir i crta, pa na dogovoren znak menjate papire i nastavljate da crtate na započetom crtežu koji ste dobili)

    “Observacija oblika”, (date detetu model kao što je npr. jabuka, lopta za mlađi uzrast i nešto zahtevniji oblik za starije, postavite ga u visini dečijih očiju da ga što duže gledaju, a zatim prektijete tkaninom i pustite detev da ga nacrta, sa ciljem razvijanja vizuelnog opažanja, pamćenja i mišljenja).

    “Igre linija”, (predložimo detetu da nacrta linije koje nikada nismo videli, pa crtaju tužnu i veselu liniju, nežnu i grubu, debelu i tanku, srećnu i nesrećnu, linije koje se mrze i vole, odmorne i umorne, meke i tvrde, uplašene i hrabre i sl, da ciljem razvijanja vizuelne mašte i kreativnog mišljenja).

  • “Ne govori, pevaj”, (detetu zabranite da govori, a sve što želi da vam kaže mora da otpeva).

    “Šta deca mogu rukama?”, (podsticati dete da na različite načine proizvodi zvuk u određenom ritmu, pa pljeska dlanom o dlan, šakom o šaku, sa skupljenim prstima desne ruke o šaku leve, sa jednim prstom leve o jedan prst desne i sl.)

    Predlog instrumentalnih i vokalnih kompozicijaza slušanje muzike:

    J. Brams - Uspavanka

    F. Šubert - Solo pesme

    Vinkler - Napolitanska serenada

    L. Bokerini - Menuet

    Šopen - Valceri

    V. A. Mocart - Turski marš

    V. A. Mocart - Mala noćna muzika

Pripremno predškolski program

  • “Trka pingpong lopticom”, (obeležite detetu startnu liniju i liniju cilja, pa neka na znak krene da puzi duvajući lopticu do zida, sa ciljem usavršavanja motoričke aktivnosti- puzanja, biomotoričkih sposobnosti- brzine, spretnosti kao i podsticanje koncentracije i usredsređenosti na zadatak).

    “Tražimo stopalima”, (pospite zrnevlje pasulja po sobi, a dete neka skine obuću vezanih očiju maramom, pa polako, opipavajući po prostoru stopalima traži zrna pasulja, sa ciljem ovladavanjem orijentacije i snalaženjem u prostoru, podsticanje sampopuzdanja, samokontrole i usavršavanje fine motorike).

    “Poplava, pljusak i oluja”, (pustite dete da se slobodno kreće po prostoru, pa kad kažete:”Poplava”, dete treba da se popne na deo nameštaja, na znak “Prošla je poplava” deca ponovo idu po prostoru, na znak: “Pljusak” dete ima zadatak da se sakrije ispod nečega, pa na znak: “Oluja”, dolazi kod vas u zagrljaj, sa ciljem ovladavanja prostornih odnosa (u, na, ispod, iznad, pored), usavršavanje biomotoričkih i motoričkih sposobnosti).

    “Manekeni”, (Dete se kreće po zadatoj liniji, sa predmetom na glavi, a odrasli daje naloge da se kreće unapred, unazad, bočno i sl., sa ciljem podsticanja koncentracije i samokontrole, harmoničnosti pokreta i kretanja).

  • “Umem…želim da..”, (dete uz podsticaj odraslog govori i demonstrira šta sve može da uradi, a zatim na papiru crta sve one veštine kojima želi da ovlada, sa ciljem podsticanja samopouzdanja i pozitivne slike o sebi, osnaživanje pozitivnih uverenja i podsticanje razvoja govora).

    “Moje ime”, (razgovarati sa detetom zašto je baš to ime dobilo, nadimak pa uzmite tacnu i kukuruzno brašno da dete svoje ime ispiše, a zatim smisli neki predmet koji počinje na prvo slovo imena, sa ciljem podsticanja kreativnog izražavanja, osnaživanje svesti o sebi i pozitivnih emocija između članova porodice).

    “Krugovi životnih događaja”, (neka dete lenjirom podeli papira na nekoliko delova, a zatim u svaki deo neka nacrta po jedan svoj životni događaj (kada se rodilo, prohodalo, dobilo brata i sl.), pa po završetku pustite da vam ispriča priču po slikama, sa ciljem kreativnog izražavanja sebe, shvatanje ličnih promena i razumevanje sebe kroz promene u životu).

    “Važna osoba u mom životu”, (podsticati dete pitanjima:” Zašto nam je neko važan?, Šta ta osoba za tebe čini?, Šta najviše voliš kod te osobe?, Šta ti radiš za tu osobu? i sl.”, pa nakon diskusije dati detetu da tu osobu nacrta, sa ciljem razvijanja navike slušanja drugih, podsticanja odgovornog ponašanja prema bližnjima).

  • “Pravimo porodičnu slovaricu”, (dete treba da likovno predstavi predemet i bića koja počinju početnim slovom njegovog i imena i imena članova njegove porodice pa ga pustiti da imenuje i opisuje predmete, sa ciljem podsticanja interesovanja za slova i pisanu reč, usavršavanje fine motorike, podsticanje koordinacije oko-ruka, podsticanje kreativnog izražavanja).

    “Dodaj slovo, pa ćeš dobiti reč”, (napišite detetu na papir nekoliko reči kojima nedostaje po jedno slovo, a dete treba da pogodi i napiše slovo koje fali, sa ciljem uočavanja glasova u rečima, analiziranje glasovne strukture i građenje reči),

    “Pantomima i igra asocijacija”, (orasli piše slovo u vazduhu, a dete pogađa o kom se slovu radi, sa ciljem podsticanja vizuelnog opažanja i vizuelnog pamženja).

    “Izaberi, pronađi, prepoznaj”,) odrasli ponudi deci više različitih slova različitih boja i veličina, a dete treba da sastave reč od njih i napišu je, sa ciljem usavršavanja perceptivnih sposobnosti pronalaženje i analize).

  • “Novčići i dugmići”, (odrasli stavi ispred deteta 12 dugmića, a ispod svakog po jedan novčić, pa pitate dete da li ima isto novčića i dugmića, a zatim menjate brojeve dugmića i novćića pa postavljate isto pitanje).

    “Šta se nalazi…?”, (postavljate detetu pitanja: “Šta se nalazi NA stolu, ISPOD stola, PORED prozora..” i sl. koristeći prostorne odnose, sa ciljem razumevanja i verbalizovanja prostornih odnosa, podsticanja pažnje, koncentracije).

    “U kojoj je ruci?”, (odrasli baca predmet u vis pa hvata jednom šakom, a dete treba da kaže da li je to leva ili desna šaka, zatim dete baca s tim što ako ne može da uhvati jednom rukom, hvata obema a sakrije predmet u jednu šaku, sa ciljem podsticanja decentracije pojmovima desno i levo kod druge osobe i podsticanje manuelne spretnosti).

    “Uporedi, izmeri”, (dati detetu trake različitih dužina, pa tražiti da ih upoređuje, pa dati detetu zadatak da nacrta npr. ribu dugačku kao dve trake ili lanac malo duži od jedne trake i sl.).


PRANJE RUKU 🧼

U ranom uzrastu možemo da stvorimo naviku kod dece da samostalno obavljaju ovu veoma važnu aktivnost koja se tiče brige o sebi iz praktične oblasti. Potrebno je pripremiti peškir, sapun i lak pristup lavabou. Prvo ćemo pokazati detetu kako se to radi perući posebno svaki prst, delove između prstiju, zatim dlan i gornji deo šake. Nakon toga ispiramo ruke vodom, pazeći da dobro isperemo sav sapun, pa pažljivo brišemo ruke. Nakon pokazivanja, puštamo dete da pere ruke kako želi, ali ga podstičemo da to radi redovno: pre obroka, nakon odlaska u toalet, po povratku iz šetnje i sl. Deca ovu aktivnost obožavaju! Uživajte!


ZAKOPČAVANJE

Kada primetite da je dete zainteresovano za oblačenje i svlačenje, možete mu dati komad odeće na kome će ono zakopčavati rajsferšlus, dugmad, čičak trake i sl., u trenucima kada ne treba da se obuče. Odeća treba da bude položena ispred deteta jer na taj način može u miru da vežba sa vama, dok ne dođe do toga da može da uradi samo. Možete napraviti “ram za odeću” koristeći prazan drveni ram i staru odeću koja je čvrsto zakačena za ivice rama, pa dete može da ponavlja radnju bez pritiska i obaveze da uspe, a tako će steći samostalnost. Uživajte!


TESTO ZA OBLIKOVANJE

Rad sa testom deci nikada neće dosaditi, a vole sa njim da se igraju i deca mlađeg i starijeg uzrasta. Kod starije dece se može koristiti za prepoznavanje slova i brojeva, te tako mogu napisati svoje ime, napraviti brojeve, upoređivati debljinu, širinu, težinu napravljene loptice i sl. Istraživanjem oblika sa testom na fin način izgrađuje snagu i priprema ruku za držanje olovke, makazica, te predstavlja i vežbu za finu motoriku, ali i koncentraciju. Ovakva aktivnost deluje terapeutski jer umiruje i opušta, a odlično je i za oslobađanje od stresa, pa je idelano za porodičnu igru!
Potrebno vam je:
- 2 1/2 čaše brašna
- 2 čaše kličale vode
- 1 kašika ulja
- 1 kašika soli
- 2 limuntusa
- boje za kolače.
Uživajte!


SREĐIVANJE ODEĆE

Zarad sticanja samostalnosti, detetovu odeću možemo staviti u fijoku ili plakar koji mu je dostupan vodeći računa da i vešalica za jaknu bude na njegovoj visini. Poređajte odeću po redu po kome se oblači npr. gore donji veš, čarapice, a ispod pantalone, helanke.Dete na ovaj način lako pronalazi ono što traži i moći će samostalno da sređuje svoju odeću. Odeće ne treba da bude previše jer biranje predstavlja važan element razvoja volje, ali detetu je teško kada treba da bira između velikog broja elemenata.Na ranijem uzrastu je dovoljno i dva komleta izdvojiti i prepustiti izbor, a to često i rešava problem oblačenja. Uživajte!


RUČNO PRANJE VEŠA

Za ovu aktivnost iz praktične oblasti je potrebno lavor, sapun, pribor za pranje i kecelja. Punimo lavor vodom,a dete u njega stavlja deo garderobe. Pokazujemo mu da položi krpu duž lavora, nasapunja je, opere a zatim iscedi. Nakon toga dete pere onoliko krpa koliko želi, na kraju prostire veš. Ako je detetu dostupan ovaj materijal,moći će da obavlja ovu aktivnost kad god poželi i osetiće istinsko zadovoljstvo radeći to. Uživajte!


PISANJE PRVE REČI PRSTIMA

Upoznavanje sa brojevima i slovima može biti mnogo interesantije, a ne podrazumeva odmah papir i olovku. Potrebna vam je podloga za pisanje koju možete ispuniti različitim materijalom (kukuruzno brašno, pesak, so, šećer i sl.), a pored je materijal na kojem je ispisan broj ili slovo. Dete ima zadatak da po uzoru na dat materijal, svojim prstićima ispiše zadati broj ili slovo. Na ovaj način stimulišemo kod deteta taktilnu stimulaciju, finu motoriku, propriocepciju, govor a takođe i razvoj pažnje, koncentracije, istrajnosti u zadatku i osećaj zadovoljstva kada se zadatak uspešno obavi. Uživajte!


NIZANJE GUMICA

Vežbe za razvoj fine motorike proizilaze iz praktičnih aktivnosti, kojom jačamo mišiće ruku i kontrolišemo koordinaciju pokreta. Za ovu aktivnost vam je potrebna rolna toalet papira, gumice različitih boja. Za decu mladjeg uzrasta je dovoljno samo da nižu gumice, dok za starije možete napraviti šeme kojim će se voditi. Uživajte!


NAMOTAVANJE KLUPKA

Za ovu aktivnost vam je potrebno klupko vunice i rolna toalet papira,a možete dati deci da namotavaju i na samo klupko pri čemu ćemo razvijati kod deteta pokretljivost ručnog zgloba i vežbati sinhronizaciju pokreta leve i desne ruke. Uživajte!


VEŽBE PRENOŠENJA

Vežbe za razvoj fine motorike proizilaze iz praktičnih aktivnosti gde se rade vežbe sa “tri prsta”,vežbe "sa levo na desno", kao priprema i razvijanje sposobnosti za početno pisanje. Za ove aktivnsti vam je potrebna tacna koja je oivičena, posude različitih veličina i dubina, sunđer, pinceta, pipeta, hvataljka i sl. Možete prenositi i krupno zrnevlje kašikom, posebno deca mlađeg uzrasta, kao vežba za samostalno hranjenje. Ovim aktivnostia jača se koordinacija i kontrola pokreta, insistira se na prefinjenom pokretu zgloba, kao praćenje pravca sa levo na desno, vežba preciznost i istrajnost. Deca starijeg uzrasta mogu koristiti pribor po želji, a ujedno sortirati ili klasifikovati predmete. Uživajte!


SKUPOVI

Za ovu aktivnost koja je predviđena za decu starijeg uzrasta,  možete da koristite bilo koji materijal ili premdete koje imate kod kuće, samo je stvar vaše mašte. Najpre podstčiti vaše dete da zapažanjem imenuje skupove u prostoru (skup stolica, skup knjiga i sl.), pa tek onda možete na papiru ili od manjih predmeta formirati skupove. Razvijati saznanje da se skup može raščćaniti i ponovo obrazovati od elemenata. Za decu predškolskog uzrasta možete formirati možete formirati skupove klasifikacijom na osnovu više izdvojenih svojstava (boja, veličina, oblik, materijal). A možete jednostavno igrati igru “Izbaci uljeza”. Uživajte!


PRIBOR ZA JELO 🍴

Pripremite se za ovu aktivnost tako što ćete na papiru napraviti šablon po kome će dete imati zadatak da uz igru nauči pravilno postavljanje pribora za jelo, a potom dozvolite detetu da i u svakodnevnom životu to radi. Prijatno!


BRIGA O BILJCI 🌱

Pitate se da li malo dete može da vodi računa o nekom drugom obliku života? Naravno da može! Dobar je početak izabrati biljku koja je otporna, a detetu ćemo dati materijal koji je prilagođen njegom mogućnostima kao što su kantica za zalivanje, sunđer za vodu ukoliko se prospe, mali raspršivač i krpa. Detetu najpre pokazati kako da sipa vodu, obriše kapljice sunđerom i povremeno raspršivačem poprska lišće, skine sa listova krpom prašinu. Uživajte!


NOŠENJE POSLUŽAVNIKA

Dosta aktivnosti kod kuće, posebno za vežbe fine motorike žete ponuditi detetu na poslužavniku, a da bi dete moglo samostalno da ga koristi, treba da nauči kako pravilno da ga nosi. Za početak, postavite poslužavnik na sto, pokažite detetu kako ga uzimate za drške, polako podižete, pa držeći poslužavnik vodoravno hodate po prostoru sve dok ga ponovo polako ne spustite na sto. Detetu dajte da vežba sa nekim sitnim predmetom dok ne savlada ovu vežbu. Veoma rano možemo da imamo poverenje u detet i da mu damo mali poslužavnik na kome će nositi npr. svoju užinu, a to će ga činiti srečnim. Uživajte!


KARTE SA TRAKAMA

Ukoliko nemate kupovne, možete ih napraviti od papira i umesto traka koristiti vunicu, a osim što razvija finu motoriku, ova aktivnost služi i kao priprema za učenje šivenja. Prvo pokazujemo detetu kako da provuče traku kroz rupicu, vrati je, provuče kroz drugu rupicu itd. Mlađa deca će uglavnom zaboravljati da vrate traku i nasumično će provlačiti kroz rupice, ali vežbajući postaju preciznija, pažljivije prate šta rade i njihovi “štepovi” postaju sve pravilniji. Uživajte!


SECKANJE MAKAZICAMA

U najranijem uzrastu kod deteta se pojavljuje interesovanje za makazicama. Za početak pokazujemo detetu kako da drži makaze, a zatim vežba da širi i sklapa makaze, a da pritom ništa ne seče jer i ovi pokreti zahtevaju veliku koncentraciju. I ova vežba će u početku biti teška, ali će uspeti uz podsticaj i strpljenje odraslog. Nakon toga, pripremite poslužavnik sa trakama od papira, jer omogućava detetu da je preseče jednim potezom, a to je mnogo lakše. Kada savlada ovu vežbu, možete dodati linije kako bi pratilo šta seče a što zahteva još više preciznosti i veštine. Uživajte!


OTKRIVANJE SLIKANJA 🎨 

Na ranom uzrastu možete detetu ponuditi da slika tako što ćete početi sa jednom osnovnom bojom npr. crvenom, najpre tražeći sve crvene predemet u prostoru, a kasnije preći na drugu boju. Kada savlada nekoliko boja, nudite mu dve po dve primarne jer će na taj način otkriti da postoje i sekundarne boje kada ih meša. Ako postupate na ovaj način dete eksperimentiše i samostalno dolazi do otkrivanja mešavina boja a takođe i zapazi lepotu svake boje na listu. Uživajte!


GODIŠNJA DOBA ❄️☀️🍂 🌻 

Za ovu akrivnost vam je potreban papir na kome ćete nacrtati ili iseći različite sličice koje su karakteristične za dato godičnje doba. Da bi pomogli detetu da zapazi promene u prirodi, potrebno je da mu usmeravate pažnju na detalje koje ste u prilici da vidite napolju. Kod kuće razgovarajte sa detetom o svakom godišnjem dobu, a zatim razvrstavajte sličice stavljajući ih u odgovarajuću kolonu. Kao kontrola greške, detetu će služiti boja koja je karakteristična za određeno godišnje doba. Uživajte!


ŠTA PLUTA, A ŠTA TONE?

Za ovu aktivnost vam je potrebna činija, bokal sa vodom, predmeti koji će plutati i oni koji neće. Kada napunite činijom vodu, zadatak za dete je da posmatra šta se dešava sa predmetima koje pažljivo ubacujete, pritom imenujući svaki predmet i naglašavajući da li pluta ili tone. Nakon toga, na jedno mesto postavljajte predmete koji tonu, a na drugoj koji plutaju. Pustite dete da samo istražuje, s tim što možete menjati predmete kako bi sačuvali detetovo interesovanje. Sa starijom decom umesto vode možete koristiti ulje i javorov sirup, Sipate malo ulja u činiju sa vodom i ono će plutati jer je lakše od vode, Zatim sipate malo javorovog sirupa i on tone jer je teži od vode. Uživajte!


ČITANJE 📖 

Tokom perioda učenja jezika od posebne je važnosti svakodnevno čitanje detetu, jer dete pamti govorni jezik tokom celog dana, kao i pisani dok čitamo. Na taj način bogatimo strukturu jezika, pomažemo detetu da organizuje misli, stimulišemo pamćenje i maštu. Idealno je postaviti dete udobno smešteno u deo sobe sa jastučićima i knjigama koje su mu lako dostupne jer tako shvata važnost i moći će uvek da izabere neku kada želi. Ne treba ih mešati sa igračkama, jer se sa knjigama ne manipiliše kao sa igračkama, već pokazati detetu kako da je nosi, pažljivo okreće stranice i kako da je vrati na mesto. Uživajte!


ŽIVOTINJE 🐶 🐱 

Ukoliko nemate kućnog ljubimca, kad god imate priliku, skrenite detetu pažnju na život životinja. Pokazujete detetu kako da bude mirno i tiho, opisujete na bogat i precizan način ono što vidite. Detetovo interesovanje za život oko njega će biti još veće, a detetova prirodna radoznalost zadovoljena. Brinite se o životinji sa detetom, jer će tako naučiti da posmatra potrebe životinja, da joj pokazuje naklonost i poštovanje. Uživajte!


KALENDAR 📅 

Kalendar vremena vizuelno pokazuje celu godinu sa godišnjim dobima, mesecima, nedeljama da bi pomoglo detetu da razume proticanje vremena. Za ovaj kalendar je potreban papir, olovke u boji. Kada ga sa detetom izradite, potrebno je da stoji u visini detetovih očiju. Koristi se svakog dana, tako što dete u odnosu na godišnje doba i boju koje ono simbolizuje, boji dan koji teče, obeležava dan, mesec i godinu. Na ovom kalendaru možete da postavite i vremenske prilike koje će takođe pomoži detetu da integriše ideju menjanja vremenskih odnosa. Uživajte!


PRANJE SUDOVA 🧼

Ukoliko nemate kuhinju dizajniranu baš za potrebe dece kao mi u našem vrtiću, dovoljno je samo malo prilagođavanja da bi dete još od druge godine moglo da pere sudove. Potrebno je da detetu pokažete kako da uzima predmet, pere pomoću sunđera, ispira i stavlja u stalak za sušenje. Kada završi, može da obriše i osuši sudove pomoću male krpe i da ih poređa. Brisanje sudova za dete nije lako na početku, pa je potrebno dati mu krpu sa iscrtanim krugom na sredini, pa dete treba da širi krpu, postavlja predmet u centar kruga i prekriva ga držeći predmet za njegove krajeve. Deca obožavaju ovu aktivnost. Uživajte!


OBUVANJE 

Još od najranijeg uzrasta, trebalo bi da steknemo naviku da opisujemo detetu ono što nameravamo da uradimo, da bi ono moglo da se pripremi.  Zatim, možemo malo po malo početi da ga podstičemo da učestvuje u tome i da čekamo njegovu reakciju, a dete može da učestvuje kad postane sposobno za to. Kod obuvanja npr. možemo da opisujemo ono što radimo:”Sada širim cipelu i navlačim je na tvoju nogu, gurni nogu unutra”, Sledeći put će dete možda potpuno samo gurnuti nogu u cipelu. Nije važno da dete počne da sarađuje odmah, već da ima priliku da to radi kad poželi, a to može da se desi mnogo brže nego što mislite. Za samostalno vežbanje obuvanja, kao i vežbanja pravilnog postavljanja leve i desne obuće,možete koristiti šablon, kao što mi koristimo za vežbu u našem vrtiću. Uživajte!


HRAPAVA SLOVA 

Za ovu aktivnost vam je potrebno: listovi šmirgl papira za slova, debeli i čvrsti karton za 30 pravougaonika 17cm x 20cm, 24 roze i 5 pravougaonika plava boje, jedan pola roze-pola plavi, velika četka, lenjir, skalpel, makazice i lepak. Zalepiti na svaki pravougaonik po jedno slovo kako bi se dete bavilo svakim slovom pojedinačno. Hrapavi šmirgl papir pomaže detetu da prati prstom slova i da mu se oblik slova utisne u pamćenje, a boje postoje da bi se razlikovali samoglasnici od suglasnika. Uživajte!


PAUKOVA MREŽA 🕸

Za ovu igru van je potrebno klupko vunice. Igra se tako što se svi članovi porodice udobno smeste, pa se dogovorite koju ćete priču pričati koja može biti već ispričana ili je prosto je izmislite. Priču počinje onaj ko drži vunicu u ruci.  Započne priču jednom rečenicom, zastane, baci klupko kome želi, a taj neko je u obavezi da nastavi priču, pa se tako dobacujete i pričate dok od vunice ne napravite pravu paukovu mrežu. Uživajte!


PLES 💃 

Deca pokušavaju da nas imitiraju, oponašaju naše gestove i pokrete. Posebno će ga zainteresovati ako se krećemo na određeni način. Ples zahteva veliku kontrolu muskulature, jer je potrebno početi i završiti neki pokret u ritmu muzike. Ples se koristi jer deca sa zadovoljstvom reaguju, može da se koristi u teškim trenucima, vraća se mir i koncentracija, a pravi se vesela i pozitivna atmosfera. Uživajte!


UŽINA 🍐 🍏 🍌 

Uz prstohvat mašte i malo saradnje, priprema užine može biti jednostavna i zabavna. Za početak, pokažite detetu kako da samostalno opere voće od kog pripremate užinu, a zatim mu dozvolite da pokuša samo da se potrudi i propremi ga. Mlađoj deci možete neoljušćenu bananu da isečete na kolutove ili započeti ljušćenje mandarine, pa dati detetu da završi i spremi voće za užinu do kraja. Za starije, uz vašu prisutnost na početku, neka dete samo koristi nožić kojim će moći da ljusti i secka voće. Osim što je ova aktivnost dobra za razvoj fine motorike, koncentraciju, vežba i strpljenje ali i utiče pozitivno na naša čula ukusa. Uživajte!


Next
Next

Adaptacija